Pello hankkii lisätietoa SOTE-malleista.

ma 15. heinäkuuta 2019 08.15.00

Edellisen hallituksen SOTE-hankkeen kaaduttua kalkkiviivoille, on Pellossakin monien muiden kuntien tavoin noussut keskusteluun kyseisten palvelujen erilaiset järjestämismallit. Pellon kunnanhallituksen puhepiiri yhdessä viranhaltijoiden kanssa teki tutustumismatkan kesäkuun lopulla Posiolle ja Ähtäriin. Posiolla SOTE-palvelut ovat kokonaan ulkoistettu Coronarialle. Ähtärissä puolestaan palvelut ovat järjestetty yhteisen yhtiön, Kuusiolinna Oy:n toimesta. Yhtiöstä Pihlajalinna omistaa 51 % ja Ähtäri, Kuortane, Alavus ja Soini yhteensä 49 %.

Tutustumismatkan anti oli sellainen, että osallistuijen yksimielinen näkemys on, että myös Pellossa on syytä hankkia lisätietoa eri toimintamalleista. Maassamme toimii useampia toimijoita, jotka ovat joko osittain tai kokonaan ottaneet sopimuspohjaisesti vastuulleen kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen.

Pellossa tiedonhankinta ja myös tiedottaminen käynnistetään elokuun aikana järjestämällä kaikille kuntalaisille avoimia info-iltoja, joissa valtakunnallisille toimijoille tarjotaan mahdollisuus esitellä toimintamallejaan sekä kertoa kokemuksistaan kunnista, joissa on lähdetty ulkoistuksen tielle.

Infotilaisuuksia on mahdollisuus seurata myös kotisohvilta sillä tilaisuudet striimataan valtuustosalista nettiin. Kaikille avointen infojen jälkeen järjestetään täydentävä info luottamushenkilöille ja henkilöstöjärjestöille.

Ensimmäinen info-ilta järjestetään tiistaina 13.8. klo 16.00, jolloin Mehiläinen Oy esittelee toimintaansa. Seuraavana päivänä 14.8 klo 17.00 vuorossa on Coronaria. Info-iltojen sarja jatkuu saman viikon perjantaina, 16.8  klo 16.00. Tuolloin tietoa jakavat Attendo Oy:n edustajat. Neljäs infoilta järjestetään tiistaina 20.8 klo 17.00. Vuorossa on silloin Pihlajalinna Oy:n toimintamallin esittely.

Mitään päätöksiä palvelujen ulkoistamisesta ei Pellossa luonnollisesti ole vielä tehty, vaan kysymyksessä on puhtaasti tiedon hankinta ja keskustelun virittäminen mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. Olen ollut yhteydessä myös naapurikuntiin Ylitorniolle ja Kolariin ja tiedustellut heidän kiinnostustaan osallistua tällaiseen alueelliseen keskusteluun. Kolarin suunnalta on oltu varovaisen myönteisiä, mutta Ylitorniolta saamani kommentin mukaan siellä odotetaan maan hallituksen päätöksiä ja valtakunnallisen uudistuksen etenemistä.

Tiedonhankintaan ja erilaisiin toimintamalleihin tutustumiseen antaa perusteita huoli kunnan talouden kehityksestä, palvelujen saatavuudesta, sekä myös työpaikkojen säilymisestä paikkakunnalla.

On syytä tiedostaa, että ulkoistaminen sinällään ei ole yksinkertainen ja kaikki ongelmat poistava ratkaisu ja hallituksen suunnitelmat rajoituslakien suhteen varmaankin heittävät osaltaan hiekkaa rattaisiin. Mutta tiedon hankkiminen sinällään ei maksa mitään ja varmaan on eduksi käydä aktiivista Sote-keskustelua myös Pellossa siitä huolimatta, että päätyisimme jatkamaan nykyisellä mallilla.

Tervetuloa osallistumaan info-iltoihin joko paikanpäälle, tai nettiin. 

Jaa eteenpäin: