MeänHihto 20 vuotta

la 26. tammikuuta 2019 11.36.00

Tiedote 2 TIEDOTE 2 - Meän Hihto - Jägarmarschen 20v 28.01.2019 JULKAISUVAPAA HETI

Yksi joki, kaksi maata ja kolme kieltä tornionlaaksolaisessa hiihtotapahtumassa Meän Hihto

 Jägarmarschen yhdistää hiihtäjät ja talkooväen yli Suomen ja Ruotsin rajan. 20- vuotisjuhlatapahtumassa 9.3.2019 suksilla nähdään myös hiihtolegendoja, kansanedustajia ja kuntapäättäjiä. Ruotsin Jarhoisista jo v. 1970 Jägarmarschen-nimellä alkanut paikallisten urheiluseurojen hiihtopäivä sai nykymuotonsa vuonna 2000. Meän Hihto kokoaa joka vuosi satoja kaiken ikäisiä hiihdon ystäviä, ja se toteutetaan urheilu- ja kyläseurojen talkoovoimin. Maaliskuussa 2019 vietetään Meän Hihto - Jägarmarschen -tapahtuman 20-vuotisjuhlaa, johon osallistuu myös hiihtolegendoja molemmista maista. Tapahtuman yhteydessä suksille nousee myös joukko kuntapäättäjiä ja kansanedustajia, jotka lisäksi keskustelevat rajaseudun yhteistyömahdollisuuksista omassa tilaisuudessaan ennen tapahtumaa.

Päättäjät suksilla rajattoman rajan yhteistyötä edistämässä

Joukko kuntapäättäjiä ja kansanedustajia osallistuu VIP-viestiin, joka hiihdetään iltapäivällä Jarka IF:n urheilukentällä. Ennen tapahtumaa he kokoontuvat Pellon kunnanjohtajan Eero Ylitalon johdolla keskustelemaan rajaseudun yhteistyöstä ja kylätoimijoiden merkityksestä. Suomalaisista kansanedustajista paikalle ovat lupautuneet Katri Kulmuni, Johanna Ojala-Niemelä, Eeva-Maria Maijala ja Markus Lohi. Ruotsista osallistumisen ovat vahvistaneet Birger Lahti, Ida Karkiainen ja Linda Ylivainio. ”Meän Hihto on erinomainen foorumi meille kuntien päättäjille molemmin puolin rajaa tiivistää kanssakäymistä ja tuoda yhteistyö puhujapöntöistä jokapäiväiseen arkeen. Luonto ja liikunta ovat aina olleet luovuuden innoittajia ja siksi toivonkin että mahdollisimman moni jokivarren kunta kuulee kutsumme ja lähettää edustajansa tähän hienoon tapahtumaan ” ; toivoo kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

Hiihtolegendat suksilla ja kannustajina.

Kannustusta myös stipendien muodossa. Hiihtolegendojen VIP-viestijoukkueessa hiihtävät Juha Mieto, Pertti Teurajärvi ja Thomas Wassberg. He ovat koko päivän paikalla myös tapaamassa hiihtäjiä ja kannustamassa lapsia ja nuoria hiihtoharrastuksen pariin. Meän Hihtoa pidetään Tornionlaaksossa merkittävänä kuntoliikunta- ja urheilukasvatustapahtumana, ja niinpä tapahtuman järjestäjät ovatkin päättäneet jakaa tänä juhlavuotena historian ensimmäiset Meän HihtoJägarmarschen- stipendit. Myös Eero Mäntyranta-stipendirahastosta tullaan jakamaan 5 stipendiä. Kaikki stipendien jaot tehdään Jar-Kan urheiutalolla juhlatapahtuman iltatilaisuudessa. ” Halvaama omalta osaltamma sytyttää nuorile hihtajille kipinää jatkaa hihtoharrastustansa ja ko meän tapahtummaa on tuettu taasen niin mahottoman hyvin, niin laitama ” hyän kiertämhään ” ja sen tähen jaama nyt nämä hihtostipendit. Ja olema rohki ylpeitä siittäki, että Eero Mäntyranta- stipendirahastoki tullee samhaan tilasuutheen jakahmaan omat stipendinsä ” ; sanoo Jar-Ka IF:n puheenjohtaja Raine Mäki.

Yksi joki, kaksi maata, kolme kieltä. - Meän Hihto lukuina

Talkootunteja, hiihdettyjä kilometrejä ja vatsan täytettä, muun muassa näistä luvuista koostuu Meän Hihto tänäkin vuonna: Yksi joki – Tornionjoki eli paikallisille Väylä. Tapahtumassa hiihtäjät ylittävät joen. Kaksi maata – Suomi ja Ruotsi Kolme kieltä – Suomi, Ruotsi ja Meänkieli ovat tapahtuman kielet. Neljä kuntaa – Tapahtuman järjestäjät ovat neljän kunnan alueelta: Pello, Kolari, Pajala ja Övertorneå. Viisi järjestäjää – Jokivartisten kyläseura, Orajärven kyläyhdistys, Väylänvarren maa- ja kotitalousseura, Jarka IF ja Aapua IF 20 vuotta – Meän Hihto on liikuttanut kaikenikäisiä hiihtäjiä jo 20 vuoden ajan. 45 km latuja tapahtuman reitillä – Meän Hihdon eri mittaiset reitit kulkevat Jokivartisten kyläseuran latuverkostossa noin 45 km osuudella. 100 talkoolaista – vuosittain noin 100 henkeä organisoi tapahtuman 250 hiihtäjää – vuosittainen osallistujamäärä on ollut noin 250 henkeä 300 hiihtosuoritusta – startteja kertyy hieman enemmän kuin hiihtäjiä, sillä osa hiihtää useamman matkan 350 kupillista kahvia 400 hiillosmakkaraa 1000 työtuntia – talkoolaisten työtunteja kertyy vuosittain yhteensä noin tuhat. 2500 km hiihdettyjä kilometrejä – arvio kaikkien hiihtäjien yhteenlasketuista kilometreistä vuosittain

www.meanhihto.com

Tapahtuman aikataulu Facebook @meanhihto20v Instagram: meanhihto #meänhihto20 #jägarmarschen20

Jaa eteenpäin: